måndag 18 november 2013

Herrens hus


”Kom låt oss gå upp till Herrens berg, till Jakobs Guds hus. Han skall undervisa oss om sina vägar, så att vi vandrar på hans stigar,” Jes 2:3

Under slutet av kyrkoåret vänds vår blick mot Jesu återkomst. Det är utmanande texter som uppmanar oss att vara redo, vaksamma och göra det som Herren har befallt. I liknelserna som Jesus berättar om den yttersta tiden finns det ett fokus på bruden, församlingen och i vissa berättelsen talas det om tjänarna i Herrens hus. En viktigt poäng som Jesus lyfter fram är vikten att ha olja i lamporna, d.v.s. vara fyllda av den helige Anden. Utan oljan som hjälper oss att göra Jesu gärningar och som ger en Kristusdoft i huset riskerar vi att bli lämnade utanför. Hur blir vi en församling, ett Guds hus där människor möter Gud, lär känna hans vilja och förvandlas av hans närvaro? Här kommer några tankar som jag tror kommer från Gud och som är viktiga för oss och vårt land nu.

I Guds hus är Jesus ensam Herren!
Det är han som kallat och friköpt sin församling och han har satt sitt sigill och sitt namn på sina tjänare. I hans hus:
  1. Sker hans vilja. Jag tror att vi som församling behöver ta Jesus på orden och göra det han säger till oss i sitt ord. I hans hus skall man finna tjänare som tvättar fötter, förbinder sår, botar alla slags sjukdomar och är så uppfyllda av ljuset, Jesus närvaro, så att mörkret fördrivs. Befrielse för de fångna är ett av de främsta kännetecknen på Jesus närvaro. Jag tror att vi lever i en tid då människor kommer att sättas fria från slaveri, men också fria till att leva som Guds barn och smorda lärjungar till Jesus.
  2. Tillbeder man Gud i ande och sanning. I så många församlingar idag pågår det en kamp om lovsången och så få har förstått att Guds vilja sker under det att vi lovsjunger. Vi har ingen viktigare uppgift eller tjänst än att tillbe och lovsjunga. David befallde att lovsången skulle pågå dygnet runt i templet. 1 Krön 16 och 23. Templet som var mötesplatsen mellan himmel och jord, Guds boning skulle vara en plats där sången inte tystnade. Den eviga lovsången inför Guds tron har koppling till  församlingens tillbedjan. Tillbedjan är i sig själv renande, uppbyggande och helande. Den lovsjungande församlingen är den församling som kommer att vara bärare av Guds närvaro. Guds närvaro och lovsång hör ihop.
  3. Tjänar vi varandra, förnekar världens sätt att kämpa och skaffa sig inflytande och makt på. Agape är den grekiska benämningen på Guds självutgivande kärlek. Denna kärlek finns i och doftar Guds hus av. Att lärjungarna skall älska varandra är ett bud av Jesus som kommer att bli uppfyllt i Guds hus innan hans återkomst. Det handlar om hur vi bemöter, talar och tänker om varandra. Bara Guds Ande kan ge oss Jesus kärlek till varandra och till dem som står oss emot. Inser vi att kärleken lämnar oss inget val? Är det Jesus som är husets Herre är det hans anda som ger huset dess prägel och atmosfär!
Här i Lysekil är det nu en väldigt "spännande" tid. Jag säger inte att det är bättre än någon annan stans, inte heller sämre. Vi ser mycket av Guds verk och samtidigt mycket kamp i och runt oss. Men jag kan konstatera att Gud talar till många människor här och har gjort så under den senaste tiden. Bilder, drömmar och profetiska ord kommer i en strid ström och genom många människor. Detta uppmuntrar mig och ger mig tro för att Gud nu formar sitt hus!
Jag tror att det är ett glashus, fullständigt transparent. Det finns inget hemligt, fördolt eller exkluderande i Guds hus. Det ligger som staden på berget synligt för alla och det tål att skärskådas.


Gud har talat om öppna dörrar och Jesus säger att han har ställt en dörr öppen för församlingen. Upp 3:8 Jag tror att det är en dörr öppen mot himmelen. Gud har öppnat sina himmelska förråd och han håller inget tillbaka. Vi har fritt tillträde! Vi har access till Guds tron och vi får komma inför honom i lovsång. Gud har öppnat en dörr så att människor nu kan möta honom i sitt hus. Vi kommer att se människor komma till Guds hus långt ifrån och möta honom! Som en parentes tror jag att det nu också på ett särskilt sätt gäller de människor som kommit som flyktingar från främmande land. Gud har öppnat en dörr för dem in i hans hus! Till sist har Gud öppnat en tung och stängd dörr som är tyngd av smärta, bitterhet och sår mellan kristna syskon. Mellan samfund och mellan syskon i församlingen. Försoningens tid är här. Upprättelsens tid! Är vi beredd att gå in genom den? 2 Kor 5:11ff
Skall vi vara Herrens hus, ett hus som han finner i ordning och doftande av hans närvaro när han kommer tillbaka har vi inget val. Var och en av dessa dörrar behöver stå öppna i Guds hus nu!/Hans






torsdag 7 november 2013

Faran med att försöka hälla vatten på olja



Jag skulle vilja dela en bild som kan sätta fokus på något som jag upplever vara aktuellt. Bilden handlar om olja som används i en stekpanna för matlagning. Plötsligt tar oljan eld och lågor slår upp ur pannan. Det blir en explosionsartad utveckling i stekpannan och någon tar den och sätter den under kranen. Effekten blir det motsatta till avsikten och en väldig låga slår upp och hotar bränna den som försökte släcka.

 Två tankar har jag med mig utifrån bilden och det ena är att där Guds olja är blir det svårsläckt och den andra är faran i att kämpa mot Gud själv! Det kan i bästa fall få konsekvensen att ”lågan” sprider sig och i värsta fall innebära allvarlig skada för den som vill kontrollera eller försöka släcka den. Paulus uppmanar ”Släck inte Anden!” 1 Thess 5:19 och Jesus varnar för synd och hädelse mot den Helige Ande som på något sätt rymmer innebörden att ge Andens verk namn av mörker. Jfr Matt 12:31. Om det är viktigt att välkomna Guds verk och den som Gud sänder är det också avgörande att inte avvisa eller stå emot Guds utvalda. Det får konsekvenser och det är något som vi inte får ta lätt på idag. Det finns något viktigt i att stenen som byggarbetarna ratade har blivit en hörnsten och samma sten kan bli en stötesten. Jfr Matt 21:41, 13:57

Under hösten har jag funderat en del på varför Jesus gärningar, goda gärningar, väcker motstånd. Varför massmedia och faktiskt hela vår kultur förlöjligar och hånar människor som är iklädda Guds kraft.  När Jesus hade uppväckt Lasarus bestämde översteprästerna och medlemmar ur rådet att han skulle röjas ur vägen. Joh 11:53 Detta är ett återkommande tema i johannesevangeliet att de religiösa ledarna sammarbetar för att döda Jesus, släcka lågan. Vi ser också att världens ledare blir vänner i sitt gemensamma beslut att lösa problemet Jesus på mänskligt vis, d.v.s.  att eliminera honom. Luk 23:12

 Jag tror att det finns platser i ett land också i vårt, där detta blir tydligare på än andra. Jag tror att Stockholm är en sådan plats därför att det vår huvudstad och den mest inflytelserika regionen i vårt land. Jerusalem var känd som platsen som dräpte profeterna och det var i Jerusalem som till sist Jesus dödades. Det är också där i Jerusalem som Andens eld flammar upp och sprider sig över världen. När Gud nu vill sända en "väckelse" över vårt land kommer det att bli ett hårdare klimat i vår huvudstad men jag tror att vi kommer att bli överaskade vilken vändning detta motstånd kommer att få.

Det tycks finnas ett ”naturligt” och spontant motstånd mot Gud och hans utvalde, hans smorde i den fallna skapelsen. Det sker inte bara i biblisk tid utan det fortsätter genom hela kyrkans historia. Vi ser det tydligt i apostlagärningarna, Apg 4:27ff, och vidare i hur Paulus blir förföljd och motarbetat av hedningarna, judarna, men också av delar av den Kristna församlingen. Bilden är mer komplex men jag tror att man kan säga att ett tydligt motstånd inom församlingen kommer från den judekristna gruppen. Det finns en stark spänning mellan gammalt och nytt som var påtaglig i Jesus tjänst men också i den första församlingen. Vad som händer när Guds Ande rör sig över en människas liv eller tjänst och varför det är så svårt för samtiden att ta emot och omfamna det som Gud gör behöver vi reflektera över. Profeterna i gamla testamentet blev förföljda av sin samtid och erkända först av en senare tid. Så är det med många reformatorer och människor som varit redskap för väckelse i kyrkohistorien. Det är snarare regel än undantag att människor som varit smorda av Guds Ande blivit förföljda, förlöjligade under sina liv för att senare i historien bli erkända. Erkännandet har ofta med att Gud bekänt sig till deras verk och med lite perspektiv har Guds verk blivit synligt genom dem. Men i deras samtid har det varit helt annorlunda.

Jag tänker att där smörjelsen från Gud blir tydlig finns det också en spänning mellan himmelskt och jordiskt. Jesus talar om att man måste vara född av Anden för att kunna komma in i Guds rike, Joh 3:5 och att han har ett himmelskt ursprung som är förmer än Mose vilket innebär att han kan ge Guds liv, göra Guds gärningar och känner Guds vilja som ingen annan. Det förefaller som om ”Djävulen, världen och vårt eget kött” reagerar starkt på Guds smörjelse. Den naturligt spontana reaktionen är att försöka släcka elden, hälla vatten på den.

En annan reaktion är upprördhet över en upplevd orättvisa eller att jämlikheten skulle vara satt ur spel. Att Gud skulle ge mer kraft till vissa människor eller större gåvor är inget vi alltid gläder oss över.  Inget i vår värld är mer främmande eller väcker så starka reaktioner som att Gud på ett särskilt sätt skulle ha utvalt det judiska folket också tanken att kyrkan skulle ha en utkorelse och en uppenbarelse som är given av Gud framför alla andra religioner tycks vara mycket anstötligt.

Men i hela den kristna traditionen har det varit en grundtanke att Gud utväljer det svaga, ringa för att fullborda sitt verk. Bibeln ger flera skäl för att så är fallet. Dels är det för att Gud skall få ära för sitt verk och det verkar som om Guds egenskaper och kraft uppenbaras tydligare i det som är omöjligt mänskligt sett.  Utkorelsen skall vara ett vittnesbörd för hela världen vem Gud är och att människan är helt beroende av honom. Det är intressant att alltifrån Israels historia, till Jungfru Maria och lärjungarna tycks ringhet och svaghet vara något som nästan är en förutsättning för Guds utkorelse.  Jfr Luk 1:51ff. Detta gör att beroendet av Guds Ande är fullständigt för att kunna göra Guds verk.  Anden kan inte förtjänas eller kontrolleras utan bara tas emot i svaghet genom Guds nåd och för att fullborda Guds vilja. Anden kommer med kraft för att Guds Ord skall fullbordas och att Jesus, den smorde skall bli tydlig. Det gör att vi måste ledas av Anden, formas av Anden och därmed lämna över kontrollen till Gud.  Här kommer kampen mellan himmel och jord, mellan den fallna mänskligheten och den pånyttfödda, mellan ande och kött i oss i öppen dager. Tidsandan föraktar Guds smörjelse och här tycker jag det blir tydligt att Gud bekänner sig till den kyrka som vill ta emot Jesus och bevara hans ord. Jfr  Joh 14:15 Väckelse finns idag i tredje världen medan den högutbildade sekulariserade kristenheten i västvärlden har en tendens att förneka bibelns ord och saknar kraft.  Så blir också de församlingar och de sammanhang som söker Guds smörjelse förlöjligade och hånade i västvärlden.  Det behövs ingen större profetisk klarsyn för att inse att detta är den urgamla kampen mellan Guds smorde och denna världens furste.